Noaa Fisheries Ecology Lab

Project Background: NOAA initially contracted with Ripley Scoggin to develop the design program for the project. Programming began with NOAA scientists and selected members of the design team visiting similar and related facilities in Tiburon, San Diego and La Jolla, CA and Newport, OR. Based on those visits, and with input and on-going critiques by the scientists (led by Dr. Maxwell Eldridge), Ripley Scoggin prepared the design program. Some major needs/ideas for the facility developed very soon including four large programmatic components: offices for the scientists; laboratories and related research spaces; highbay warehouse areas and related shops; and administrative offices with adjacent research library and conference facilities.

Lab Exterior

The Research Program: Located at the western edge of Santa Cruz on the coastal bluff at Terrace Point, the Fisheries Ecology Division joins the adjacent UC Santa Cruz's Long Marine Laboratory and a growing complex of marine research facilities at this site.

Research is focused on Pacific coast groundfish and Pacific salmon. Groundfish under study include rockfishes, flatfishes, Pacific whiting, sablefish, and lingcod; salmon include Coho, Chinook, and steelhead. Results of this research are used by the Pacific Fishery Management Council to manage fisheries and by NMFS to manage threatened and endangered species. Fisheries Ecology Division scientists study causes of variability in abundance and health of fish populations, analyze ecological relations in marine communities, and study the economics of exploiting and protecting natural resources. They also assess the stocks of species targeted by various fisheries, and assist in evaluating potential impacts of human activities on threatened or endangered species.

The Building Facilities: In order to support its complex research program the facility contains a research aquarium with seawater and freshwater life support systems; biology and chemistry laboratories; a necropsy for animal dissection; videotape studio/laboratories; dive lockers and high bay storage areas for research craft; and shop facilities for building and repairing equipment. There are private offices for fifty some scientists and administrators, meeting rooms, a conference center, and a research library tied into the NOAA network worldwide.


The form of the building relates to its oceanside and agricultural site. Organized along a spine with three extending wings, the low profile and varied forms of the building reduce its overall mass and enable all but the laboratories to be naturally ventilated. The color palette of grays and greens was selected to complement the seaside agricultural setting. To withstand the severe marine environment and project agricultural/industrial durability, the construction utilizes low maintenance, corrosion resistant materials such as poured in place concrete, fiber cement board, fiberglass, and copper and stainless steel in lieu of ferrous metals. Two towers along the office spine mark the courtyard entry points, stairways, seminar rooms and informal gathering areas. Clerestories daylight the library and naturally ventilate selected areas. Each of the three wings serves a functional purpose: the central science laboratories are flanked by support and storage spaces on one side and administration and conference areas on the other. Overlooking a panoramic view of the Pacific Ocean, the main spine houses the scientist offices and meeting rooms while connecting the three wings. The courtyard between the laboratories and public spaces provides sheltered outdoor areas for informal gatherings, while the courtyard between the laboratories and warehouse wing supports the research activities.

Cost/Size: $11.5 million/52,000 sq. ft.


Berkley Public Library

Project Background: The City of Berkeley Central Library is listed on the National Register of Historic Places. The original building was designed by James Plachek in 1927 and completed construction in 1930. The structure is poured in place concrete, with cement plaster rendering and art deco detailing including large aluminum windows, a simple parapet with decorative concrete ribs and pilasters with elaborate scraffito artwork. Art Deco, an abbreviation of the Paris Exposition Internationale des Arts Dècoratifs et Industriels Modernes (1925), promoted the use of industrial materials such as aluminum. The Berkeley Library concept was a very forward-looking expression of the times.

Berkeley Central Library Project: After Cynthia Ripley prepared a Library Master Plan for the four Berkeley Library branches, Ripley Scoggin was commissioned, in a joint venture with BOORA Architects of Portland, to rehabilitate the Central Library by renovating the 30,000 sq. ft. historic building and adding 70,000 sq.ft. of new construction. Besides providing necessary seismic upgrading, the project renovated the soaring reading room, reference room and children's library to their historic brilliance by restoring the historic windows, shelves and flooring, repainting the craftsman-style ceilings, and refinishing the furnishings, which had been custom-designed for the original library. The library occupies a prominent corner in Berkeley

and the 45 foot high reading room, with its four story windows, insures that the library especially as lighted at night will remain a major downtown landmark. The Berkeley community is well known for its participatory spirit, and a particular achievement of the design team was to accommodate a wide range of community in put. As would be expected a large contingent of the Berkeley community was particularly attentive to the historical significance of the original library. The Center for Independent Living, a group of disabled persons, was equally or more determined that the rehabilitated and enlarged library be fully accessible to all. When some severely disabled members of the Center attended a community meeting called to resolve conflicts between maintaining historic fabric versus providing ease of access, there was no contest. The new library complex meets and exceeds all accessibility requirements, including foot activated elevator call and control buttons. The addition to the library provides a new accessible entry, study areas and offices accommodating electronic technologies, and public meeting rooms in addition to increasing shelf space by 40%. The new design respects the original structure by stepping back, utilizing similar materials and observing the rhythms and proportions of the original building. Since its completion the library has been a major motivator in the revival of the City´s downtown. New mixed-use housing with a pocket park, cafe and parking for library patrons has been developed on the neighboring property to coordinate with the library complex. The completed library project received an AIA design award.

Cost/Size: $21million/100,000 sq. ft.


Live Oak Library

Ripley Scoggin was commissioned by the Santa Cruz County Redevelopment Agency, on behalf of the Santa Cruz County Library system, to design an expanded branch library for the Community of Live Oak. When it proved infeasible to adapt and enlarge the existing building originally designed and operated as a popular local bar and diner the Agency, with the Community´s concurrence, determined to construct a new building. The project site borders Corcoran Lagoon, a picturesque and environmentally delicate inlet on the coastal shoreline. The site borders restored wetlands and is crossed by a coastal walking path, in addition to accommodating the library.

The design for the two story building conforms carefully to the zoning envelope. The Community required that the design relate to the scale and character of the surrounding residential development and the craftsman design tradition of coastal Santa Cruz. The building is oriented to the inviting views of the lagoon. The landscaping, which utilizes native plant materials and reintroduces indigenous marsh vegetation, treats run-off from developed areas by means of a bio filter system. The building´s raised entry terrace and its grassy apron can be utilized for Community presentations and events, and adjacent bench seating encourages viewing the lagoon. The plan of the library dedicates space for youth and adult collections and a teen study center. The design pays particular attention to children´s services, a special emphasis since the original Live Oak branch. Besides providing for an expanded collection, the new library provides a large number of electronic user stations for all ages. Responding to sustainable design concerns, the building incorporates ´green technologies´ such as a hydronic hot water heating system with under floor zoned variable volume heating units. Cooling of the public use spaces is provided by an energy efficient evaporative cooling system, with air delivered via a raised floor plenum. Operable windows further reduce the energy needed to cool the building. Energy consumption is designed to be significantly lower than Title 24 requirements mandate. PG&E recognized the completed building with a Savings by Design cash award to the Redevelopment Agency.



Cost/Size: $4.5million/13,500 sq. ft.


Contact

jim@ripleyscoggin.com

cynthia@ripleyscoggin.com

Offices

1430 Laurel Street
Napa CA, 94559
707-251-9824

50 California 7th Floor San Francisco CA, 94114
415-652-4602